Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 augustus 2016
Slaap tussen 7 en 9 uur per nacht
| 22/08/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Slaap tussen 7 en 9 uur per nacht Slaapgebrek kan zeer zware gevolgen hebben voor de gezondheid van iedere man of vrouw. De gevolgen zijn zelfs veel ernstiger dan eerst werd gedacht. Volgens Britse wetenschappers kunnen mensen sterven door chronisch slaaptekort.
Mannen en vrouwen die onvoldoende slapen hebben tweemaal zoveel kans om een hartaanval te krijgen. Om tot dat besluit te komen volgden de Britse onderzoekers 10 000 mensen gedurende een periode van 17 jaar. De proefpersonen die slechts vijf tot zeven uur per nacht sliepen zagen hun kans op hartproblemen en andere ernstige ziektebeelden drastisch toenemen. Wie minder dan vijf uur per nacht slaapt pleegt een regelrechte roofbouw op zijn lichaam en pleegt zachtjes zelfmoord.

De onderzoekers geven toe dat het tekort aan slaap bij veel mensen verbonden is met hun te flexibel beroepsleven waar de natuurlijke regelmaat van dag en nacht bijna onmogelijk is geworden.
De Britten ontdekten nog een ander merkwaardig feit. Teveel slapen is ook niet goed voor de gezondheid. Mannen en vrouwen die meer dan negen uur per etmaal horizontaal doorbrengen sterven ook sneller. Het zijn hier niet hart- en vaatproblemen die aan de orde zijn, maar wel andere degeneratieve ziekten en kanker in het bijzonder.

Magnesium ontspant en zorgt voor diepe slaap
Hoe de ademhaling verbeteren tijdens de slaap?
Een goede slaaphygiëne voor een goede slaap

Lees ook:
Slapen om vet te verliezen
Europeanen klagen over te weinig slaap
Verstoorde nachtrust even nadelig als slaapgebrek

Bronnen:
Cappuccio FP, Stranges S, Kandala NB, Miller MA, Taggart FM, Kumari M, Ferrie JE, Shipley MJ, Brunner EJ, Marmot MG. : Gender-specific associations of short sleep duration with prevalent and incident hypertension: the Whitehall II Study. - Hypertension. 07 10;50(4):693-700.

 

lijn