Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 juli 2014
Slaapgebrek oorzaak van veel ziekten
| 08/07/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Slaapgebrek oorzaak van veel ziekten Veel mensen vinden dat ze zo weinig mogelijk moeten slapen om maximaal van het leven te kunnen profiteren. Die redenering is fout. Slapen is van levensbelang en helpt iedereen gratis om zeer ernstige ziekten te vermijden.
De slaap laadt onze lichaamcellen terug op en herstelt de cellulaire schade die opgelopen werd gedurende de voorbije dag. Alle spieren rusten en krijgen meer zuurstof gedurende de diepe slaap. Spierweefsels herstellen dankzij het natuurlijk groeihormoon dat ook op ons metabolisme (stofwisseling) werkt.
De slaap zorgt ook voor een versterking van onze immuniteit. Gedurende de nachtrust worden er meer witte bloedlichaampjes en antistoffen aangemaakt. Mensen die onvoldoende slapen beschikken over een slechtere immuniteit en zijn meer vatbaar voor ernstige ziekten.

Twee bij de eetlust betrokken hormonen waarop slaap ook effect heeft zijn: ghreline en leptine. Ghreline, afgescheiden in de maag, wekt de eetlust op. Het door vetcellen geproduceerde leptine stopt het hongergevoel na een maaltijd. Door te weinig slaap (gemiddeld vijf uur per nacht) wordt het evenwicht tussen die hormonen verstoord. Uit onderzoek is gebleken, dat kortslapers de volgende ochtend 15% meer ghreline en tot 15% minder leptine in hun bloed hadden. De kortslapers hadden ’s ochtends meer honger en de honger was ook minder makkelijk te stillen. Dat kan op jaarbasis twee tot drie kilogram extra lichaamsgewicht voor gevolg hebben. Op tien jaar is dat al twintig tot dertig kilogram. Mannen en vrouwen die gedurende 5 nachten een verstoord slaapritme hebben, produceren 30 procent minder insuline. Het bloedsuikerniveau stijgt naar een niveau dat vergelijkbaar is met diabetici.
Slaapgebrek wordt tot slot ook in verband gebracht met het sneller ontstaan van borstkanker.

Magnesium ontspant en zorgt voor diepe slaap
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?
Hoe de ademhaling verbeteren tijdens de slaap?

Lees ook:
Slaaptekort leidt tot overgewicht
Slaappil tegen slechte nachtrust?
Betere slaap vraagt om verandering van gedrag!

Bronnen:
Hui L, Hua F, Diandong H, Hong Y.
Effects of sleep and sleep deprivation on immunoglobulins and complement in humans.
Brain Behav Immun.

Chaput JP, Despres JP, Bouchard C, Tremblay A.
Short sleep duration is associated with reduced leptin levels and increased adiposity: Results from the Quebec family study.
Obesity (Silver Spring).
Davis S, Mirick DK.
Circadian disruption, shift work and the risk of cancer: a summary of the evidence and studies in Seattle.
Cancer Causes Control.

 

lijn