Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 december 2021
Slaapproblemen door verminderde melatonineproductie
| 16/12/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Slaapproblemen door verminderde melatonineproductie Melatonine verbetert de kwaliteit van de slaap. Het is tevens een zeer sterke antioxidant die er voor bekend staat dat het de veroudering van het lichaam helpt vertragen. Ons lichaam maakt zelf melatonine aan gedurende de nacht. De hoogste concentratie wordt geproduceerd tussen 2 en 3 uur in de zeer vroege ochtend. De melatonineproductie is het hoogst bij adolescenten. Naarmate mensen ouder worden maken ze ook minder melatonine aan. Dat is de reden waarom mannen en vrouwen vanaf hun veertigste levensjaar dikwijls last hebben om van slapeloosheid . Meestal neemt men dan zijn toevlucht tot slaappillen.

Steeds meer wetenschappers raden mensen aan eerst melatonine supplementen te gebruiken vooraleer over te gaan tot het gebruik van verslavende kalmeer- of slaappillen. Melatonine veroorzaakt geen neveneffecten en heeft ook geen verslavende eigenschappen. Melatonine regelt de biologische klok van de mens en zorgt voor een rustige herstellende slaap. Melatonine is ook een ideaal middel voor mensen die werken met een ploegenrooster en om probleemloos over te schakelen naar de zomer- of wintertijd.

Een goede slaaphygiëne voor een goede slaap
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?

Lees meer:
Een slaappil of melatonine?>
Herstel je slaapritme met melatonine
Verstoring biologische klok leidt tot overgewicht

Bronnen:
Carr R, Wasdell MB, Hamilton D, Weiss MD, Freeman RD, Tai J, Rietveld WJ, Jan JE. : Long-term effectiveness outcome of melatonin therapy in children with treatment-resistant circadian rhythm sleep disorders. J Pineal Res. 07 11;43(4):351-359
Matar E, Lewis SJ. REM sleep behaviour disorder: not just a bad dream. Med J Aust. 17 09 18;207(6):262-268.
Auld F et al. Evidence for the efficacy of melatonin in the treatment of primary adult sleep disorders. Sleep Med Rev. 17 08; 34:10-22.

 

lijn