Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 januari 2009
Slechte lucht, mindere prestaties
| 02/01/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Slechte lucht, mindere prestaties Sinds de oliecrisis van de jaren zeventig stegen de energiekosten zeer sterk. Om geld te besparen zijn veel architecten bij kantoorgebouwen overgegaan naar isolatie en recirculatie met als gevolg een sterke vervuiling van de binnenlucht. Zo wordt tabaksrook uit recirculatielucht niet verwijderd waardoor deze gewoon weer in de kantoorruimte wordt teruggeblazen (TNO 1990). In de jaren tachtig kwamen er ook nog eens nieuwe vervuilingsbronnen bij zoals printers, pc's en kopieermachines.
Door deze factoren hopen luchtverontreinigingen zich op tot ongezonde concentraties. Dit ongezonde binnenmilieu is er mee oorzaak van dat mensen die lange tijd in gebouwen doorbrengen zich onprettig gaan voelen. Veel gehoorde klachten zijn, hoofdpijn, droge en geirriteerde ogen en keelpijn, lusteloosheid, concentratieproblemen, luchtweginfecties en
verergering van astmatische- en allergische klachten.
Als gevolg van verzuim en prestatieverlies door de gevolgen van vervuilde lucht gaat er jaarlijks een bedrag van ca. 2,25 miljard euro in de Benelux verloren! Zorgdragen voor gezonde lucht binnen en buiten het kantoor is daarom ook een economische 'must'.

Lees ook: Darmen beschermen tegen toxines

Bronnen:
Role of ventilation in airborne transmission of infectious agents in the built environment - a multidisciplinary systematic review. Indoor Air. 2007 Feb;17(1):2-18.

Bronnen:
Role of ventilation in airborne transmission of infectious agents in the built environment - a multidisciplinary systematic review. Indoor Air. 2007 Feb;17(1):2-18.

 

lijn