Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Versterkt u actief uw weerstand?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 april 2013
Snelwandelen om weer in vorm te geraken
| 30/04/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Snelwandelen om weer in vorm te geraken De lente is in het land. Veel mensen willen weer gaan sporten. Mogen we u het snelwandelen aanraden? Voor mannen en vrouwen die maanden of jaren niet aan sport hebben gedaan, ouder zijn dan 40 jaar en toch terug in topconditie willen geraken, is snelwandelen de sport bij uitstek. Hard lopen belast teveel de spieren en de gewrichten. Uit een studie die verscheen in de 'American Journal of Preventive Medicine' blijkt dat wandelen aan een tempo van 100 stappen per minuut voldoende is om de conditie pijnloos weer op te bouwen.

Mensen wandelen normaal aan een tempo van 75 tot 80 passen per 60 seconden. Het ritme van 100 stappen is echter makkelijk haalbaar.
Met dit tempo versterkt men de hart- en longfunctie en revitaliseert men het hele lichaam. Voorwaarde is wel dat men minimaal 150 minuten per week wandelt. Dit betekent 5 dagen per week 30 minuten stappen en twee rustdagen. Meer mag vanzelfsprekend ook.

Hoe lentemoeheid voorkomen?
Slappe spieren voorkomen

Lees ook:
Lentemoeheid? Neem voldoende vitamine D!
Hoe pak je voorjaarsmoeheid het beste aan?

Bronnen:
Boone-Heinonen J, Evenson KR, Taber DR, Gordon-Larsen P.
Walking for prevention of cardiovascular disease in men and women: a systematic review of observational studies. Obes Rev. 2009 Mar;10(2):204-17.

 

lijn