Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 juli 2017
Sociale netwerken bedreigen mentale gezondheid jongeren
| 25/07/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Sociale netwerken bedreigen mentale gezondheid jongeren De snelle ontwikkeling van sociale netwerken heeft de manier waarop mensen, vooral jongeren, met elkaar communiceren grondig veranderd. Snelle communicatie wereldwijd heeft zeker voordelen, maar er schuilen ook gevaren in. Vooral bij overmatig gebruik door onervaren jongeren. Velen zijn echt verslaafd, en spenderen er meer tijd aan dan aan direct sociaal contact, ze verwaarlozen soms schoolwerk en slapen zeker te weinig. Maar online sociale netwerken blijken ook geassocieerd met veel psychische problemen.

Uit een recente poll onder 14- tot 24-jarigen blijken de beschadigende effecten voor jonge mensen. Vooral Instagram, maar ook Facebook, Snapchat en Twitter verhogen gevoelens van angst en ondergraven het zelfbeeld bij jongeren. (Enkel YouTube blijkt positief.) De gevolgen: angst en gevoel van uitsluiting, eenzaamheid, depressie, slaapproblemen,… tot zelfs zelfmoord.

Wetenschappers waarschuwen dat dit in de toekomst een ernstig gevaar zou kunnen betekenen voor de volksgezondheid. Er is dus dringend bescherming nodig voor jonge gebruikers. Ouders, waak over uw kinderen!

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Magnesium ontspant en zorgt voor diepe slaap

Meer weten:
Let op voor schermverslaving
Antidepressiva leiden tot zelfdoding
Natuurlijke behandeling voor kinderen met depressie

Bronnen:
https://www.theguardian.com/society/2017/may/19/popular-social-media-sites-harm-young-peoples-mental-health
https://www.theguardian.com/society/2017/apr/09/social-networks--children-chat-feel-less-happy-facebook-instagram-whatsapp
https://www.ofcom.org.uk/__data/assets/pdf_file/0024/78513/childrens_parents_nov2015.pdf
Pantic I. Online Social Networking and Mental Health. Cyberpsychol Behav Soc Netw 2014 Oct 1; 17(10): 652–657.

 

lijn