Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 januari 2008
Soja isoflavonen stimuleren de immuniteit na het 50ste levensjaar
| 27/01/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Soja isoflavonen stimuleren de immuniteit na het 50ste levensjaar Isoflavonen uit soja zijn plantaardige oestrogenen die tot duizend maal zwakker zijn dan de vrouwelijke oestrogenen. Wetenschappers noemen ze ook soms anti-hormonen die de immuniteit van post menopauze vrouwen versterken en stimuleren. Dat bleek uit een interventie onderzoek bij 52 vrouwen in de leeftijdscategorie tussen 50 an 65 jaar. De studie duurde zestien weken. Een groep vrouwen kreeg dagelijk 706 mL melk en een placebo pil, een tweede groep kreeg 706 mL soja waarin 71.6 mg isoflavonen zaten en een placebo. De derde en laatste groep consumeerde dagelijks 706mL melk met een vodingssupplement dat 70 mg isoflavonen bevatte. De vrouwen die de meeste isoflavonen kregen zagen hun lymphopcyten B cellen duidelijk toenemen, dit soort sitte bloedcellen produceren anti-stoffen tegen bacteriën, virussen en allergenen. De isoflavonen en de verbeterde immuniteit resulteerde ook in minder oxidatieve stress. Dat werd aangetoond door minder DNA schade in vergelijking met de placebogroep.

Meer lezen:
De immuniteit verhogende eigenschappen van vitamine C

Bronnen:
Ryan-Borchers TA.
Soy isoflavones modulate immune function in healthy postmenopausal women.
Am J Clin Nutr 2006;83(5):1118-1125

 

lijn