Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 juli 2016
Sojabonen verlagen bloeddruk
| 22/07/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Sojabonen verlagen bloeddruk Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat gegrilde sojabonen in staat zijn een verhoogde bloeddruk bij vrouwen tijdens de menopauze te verlagen. Een dagelijkse portie sojabonen vermindert daardoor het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten, schrijven de wetenschappers.
Zestig vrouwen, die zich in de menopauzeperiode bevonden en last hadden van bloeddrukverhoging (hypertensie), namen aan de studie deel. De dames hadden last van opvliegers. Ze volgden gedurende een periode van 8 weken een licht aangepast dieet dat er moest voor zorgen de bloeddruk te verlagen en hartproblemen te voorkomen.

De deelneemsters aten 25 gram minder eiwitten en vervingen het verlies aan dierlijke proteïnen door gegrilde sojabonen die 25 gram plantaardige eiwitten bevatten en 101 milligram isoflavonen. Isoflavonen behoren tot de groep van de flavonoïden. Deze fyto-oestrogenen bevinden zich in de planten in de vorm van glycosiden (o.a. daidzine, genistine en glycetine). Door de darmflora worden ze gehydroliseerd in aglyconen (o.a. daidzeïne, genisteïne, glyceteïne).
De vrijwillige proefpersonen zagen hun bloeddruk na acht weken met bijna tien procent dalen. Men noteerde ook een vermindering van de slechte LDL cholesterolwaarden met elf procent.
Volgens cardiologen verdubbelt het risico op hartklachten telkens de systolische bloeddrukwaarde met 20 mmHg (bovendruk) stijgt en de onderdruk (de diastolische waarde) met 10 mmHg.

Hypertensie preventief benaderd
Hoe menopauzeklachten verminderen?

Lees ook:
Vetzuur uit soja normaliseert stress
Hoge bloeddruk niet banaliseren!
Aromatherapie tijdens menopauze

Bronnen:
Welty FK, Lee KS, et al. Effect of soy nuts on blood pressure and lipid levels in hypertensive, prehypertensive, and normotensive postmenopausal women, Arch Intern Med.

 

lijn