Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 januari 2017
Sojaproteïne beschermt tegen botontkalking
| 25/01/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Sojaproteïne beschermt tegen botontkalking Ratten zijn beter beschermd tegen botontkalking wanneer ze op jonge leeftijd sojaproteïne in hun voeder krijgen. Dat blijkt uit experimenten uitgevoerd aan de universiteit van Arkansas en gepubliceerd in het gezaghebbende THE FASB Journal. De experimenten bevestigen vele waarnemingen gedaan bij mensen: botopbouw vroeg in het leven is bepalend voor de botsterkte en risico op botontkalking op latere leeftijd.

Wanneer over soja gesproken wordt, komen meestal de isoflavonen in het vizier. Dit onderzoek ging specifiek over proteïne geïsoleerd uit soja. De ratten kregen op jonge leeftijd gedurende slechts 30 dagen het sojaproteïnedieet, vervolgens schakelden ze over op hun normale dieet. Vanaf zes maanden werden bij de ratten een postmenopauzale fase geïnduceerd, tijdens welke versneld botverlies optreedt. De korte periode van soja-inname had een duidelijke invloed op de snelheid van botontkalking.

Osteoporose preventie
Hoe menopauzeklachten verminderen?

Lees ook:
Sojabonen verlagen bloeddruk
Voedingsstoffen keren botontkalking om?
Voorkom ongemakken van de menopauze

Bronnen:
Chen JR, Lazarenko OP et al. Dietary factors during early life program bone formation in female rats. FASEB J. 2016 Oct 12. pii: fj.201600703R

 

lijn