Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 oktober 2016
Spijsvertering heeft nood aan (bio)ritme
| 06/10/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Spijsvertering heeft nood aan (bio)ritme Net zoals wat je eet, is wanneer je eet bepalend voor de gezondheid. Eet de grootste maaltijd zo vroeg mogelijk op de dag, dat zou het beste zijn. Studies tonen ook aan dat mannen of vrouwen die het ontbijt overslaan, het veel lastiger hebben om gewicht te verliezen. Dat is zonder meer merkwaardig: ontbijters nemen via hun ontbijt gemiddeld meer calorieën in dan mannen en vrouwen die hun ontbijt systematisch overslaan. Het ontbijt wordt vaak overgeslagen net om gewicht te verliezen ... Onderzoekers raden ook aan om zo regelmatig mogelijk te eten en vooral om maaltijden laat in de avond te vermijden.

Hun argumentatie is dat vele processen in het lichaam een dag-nachtritme volgen. Regelmaat in spijsvertering versterkt dat ritme alleen maar. Andere processen in het lichaam - van glucose-metabolisme en cholesterolregeling tot herstel van weefsel - zullen daardoor efficiënter verlopen. Samen met het gezin aan tafel eten, dat zou dus een gezonde gewoonte zijn en bijdragen tot een gezonde houding tegenover voeding bij je kinderen.

Hoe gezonder eten?
Overgewicht voorkomen
Tips om vermoeidheid na sportprestaties tegen te gaan

Lees ook:
Overvloedig ontbijt is gevaarlijk voor het hart
Gezond ontbijt cruciaal tegen overgewicht
Gratis tips voor een energievolle dag

Bronnen:
Pot GK, Almoosawi S, Stephen AM. Roles of sleep and circadian rhythms in the origin and nutritional management of obesity and metabolic disease; importance of meal timing. Proceedings of the Nutrition Society, p.1-12 doi:10.1017/S0029665116000239

 

lijn