Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 november 2018
Statines verhogen het risico op ALS
| 07/11/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Statines verhogen het risico op ALS Statines behoren tot de meest voorgeschreven ‘geneesmiddelen’. Ze zijn bedoeld voor cholesterolverlaging om hartziekten te voorkomen. Los van het idee dat cholesterol de oorzaak zou zijn van hartziekten, staat de statinetheorie al langer op de helling. Er komen ook steeds meer neveneffecten naar boven: spierafbraak en spierpijn (ook het hart is een spier!), diabetes,… Maar statines zijn een echte kaskraker voor de farmaceutische industrie, dus…

Er is al ruim 10 jaar discussie over een ander ernstig neveneffect van statines: ze zouden het risico op motorneuronziekten verhogen (cholesterol is essentieel voor neuronen). Het typevoorbeeld hiervan is ALS-Amyotrofe LateraalSclerose: verwoestend en dodelijk. Volgens een recente studie zouden statinengebruikers een 17- tot 23-voudig hoger risico lopen op ALS. Dit zou verantwoordelijk zijn voor jaarlijks zo’n 1400 ziektegevallen in de UK.
Uit dierenstudies blijkt tevens dat statines de progressie van de ziekte én overlijden versnellen.
Cholesterol onder controle houden kan ook zonder statines: gezonde voeding en leefstijl, en aangepaste supplementen.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
Cholesterol verlagen zonder statines
Daling van hartsterfte geen gevolg van statines
Statinegebruikers leven ongezonder dan 10 jaar geleden

Bronnen:
Golomb BA et al. Amyotrophic Lateral Sclerosis Associated with Statin Use: A Disproportionality Analysis of the FDA's Adverse Event Reporting System. Drug Saf. 2018 Apr;41(4):403-413.
Su XW et al. Statins accelerate disease progression and shorten survival in SOD1(G93A) mice. Muscle Nerve. 2016 Aug;54(2):284-91.
Colman E et al. An evaluation of a data mining signal for amyotrophic lateral sclerosis and statins detected in FDA's spontaneous adverse event reporting system. Pharmacoepidemiol Drug Saf. 2008 Nov;17(11):1068-76.
U S A. 2015 Jan 5. pii: 201411030

 

lijn