Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 juni 2015
Sterke handgreep een teken van sterke bloedvaten?
| 22/06/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Sterke handgreep een teken van sterke bloedvaten? Onderzoekers hebben berekend dat verlies van kracht in de handen het risico op hartsterfte doet toenemen. De greepkracht wordt uitgedrukt in kilogram: per 5 kg die je verliest (over een periode van vijf jaar), stijgt je risico op hartsterfte met 17%. Greepkracht bij mannen bedraagt gemiddeld 30-38 kg, bij vrouwen 24-28 kg. De daling in greepkracht kon hartsterfte beter voorspellen dan hoge bloeddrukwaarden!

Deze resultaten zijn afkomstig van berekeningen van bevolkingsgegevens van bijna 140.000 volwassenen uit 17 verschillende landen. Daling van de kracht in de handgreep is waarschijnlijk een teken dat ook de kracht in andere spieren achteruit gaat. Het blijft nog onduidelijk of training van de handspieren het hartrisico ook kan verlagen. Krachttraining, niet alleen van de handen, is hoe dan ook raadzaam.

Hoe je bloedvaten sterk houden?
Hoe spierpijn voorkomen?
Slappe spieren voorkomen

Lees ook:
Gezonde bloedvaten met B3
Tip om je hart te beschermen
Fitnesscentrum tegen spierzwakte

Bronnen:
Leong DP, Teo KK, Rangarajan S, Lopez-Jaramillo P et al. Prognostic value of grip strength: findings from the Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study. Lancet. 2015 May 12. pii: S0140-6736(14)62000-6

 

lijn