Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 juni 2010
Stof uit rode wijn verbetert bloedstroom
| 30/06/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Stof uit rode wijn verbetert bloedstroom Een glas rode wijn is goed voor het hart. Een stofje uit rode wijn alleen al verbetert de conditie van de bloedvaten in de hersenen, zo meldt de American Journal of Clinical Nutrition.
De hartbeschermende stof die ze onderzocht hadden, heet resveratrol, een polyfenol dat onder andere in de schil van druiven zit. Resveratrol verhoogt de lichaamseigen antioxidanten in het bloed, ontspant de bloedvaten (verwijding) en verbetert alzo de bloedstroom.
Bij 22 volwassenen die afwisselend 250 mg en 500 mg resveratrol kregen, bleek resveratrol de bloedstroom naar de hersenen te verbeteren. Het zuurstofverbruik in de hersenen nam ook toe.

Resveratrol zit nog in andere planten dan rode druiven, zoals cranberry's (veenbessen) en pindanoten. In cranberrysap zit een gelijkaardige hoeveelheid aan resveratrol als in rode wijn.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?

Bronnen:
David O Kennedy, Emma L Wightman et al. Effects of resveratrol on cerebral blood flow variables and cognitive performance in humans: a double-blind, placebo-controlled, crossover investigation. Am J Clin Nutr (March 31, 2010). doi:10.3945/ajcn.2009.28641

 

lijn