Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Zijn luizen een hygieneprobleem?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 april 2008
Stress is onvermijdbaar. Versterk je lichaam en geest!
| 26/04/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Stress is onvermijdbaar. Versterk je lichaam en geest! Stress is een normale reactie tegenover lichamelijk of psychologisch gevaar. Een zeer groot aantal ziektebeelden en psychosomatische klachten worden in verband gebracht met chronische stress. Ziektesymptomen zoals vermoeidheid, angst, depressie, migraine, huidziekten, maag- darmklachten, hypertensie, hartaanval en zelfs bepaaalde kankersoorten hebben chronische stress als gemeenschappelijke factor. In de hedendaagse samenleving is het onmogelijk om alle stress te vermijden. Het is bijgevolg noodzakelijk om lichaam en geest beter te wapenen tegen de onvermijdbare spanningen. Hans Selye, de wetenschapper die decennia geleden het stressmechanisme van de mens ontdekte en uitvoerig beschreef was van mening: "De moderne mens moet zijn stress leren beheersen. Indien hij daar niet in slaagt mislukt de persoon zowel in zijn beroeps- en privéleven en riskeert hij een vroegtijdige dood."

Er bestaan gelukkig veel eenvoudige middelen om spanningen onder controle te krijgen, of ze zelfs voor een groot deel te negeren. Een voedingspatroon dat arm is aan geraffinneerde producten en rijk aan volkorenbrood, pasta's en rijst, verse groenten en fruit laat het menselijk organisme toe een deel van de vitaminen op te slaan om stress minder vernietigende kansen te geven. Dikwijls is het echter ook nodig om ook specifieke voedingssupplementen dagelijks te gebruiken. Tot slot is het heel belangrijk om iedere dag een vrij uurtje te voorzien om rustig te wandelen of ontspanningsoefeningen te doen die lichaam en geest losmaken van de dagelijkse problemen, spanningen en verkrampte spieren.

Stressbeheersing is een manier van denken
Stress verergert darmproblemen

Bronnen:
Waladkhani AR, Hellhammer J.
Dietary modification of brain function: effects on neuroendocrine and psychological determinants of mental health- and stress-related disorders.
Adv Clin Chem. 2008;45:99-138.

 

lijn