Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Wilt u gewicht verliezen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 september 2007
Stress kan suikerziekte veroorzaken
| 03/09/2007 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Stress kan suikerziekte veroorzaken Wetenschappers waren er tot voor kort altijd van overtuigd dat diabetes van het type 1 werd veroorzaakt door een auto immuunziekte die de cellen van de pancreas vernietigde. Die cellen zijn verantwoordelijk voor de productie van insuline.
Een slecht werkend immuunsysteem lag bijgevolg aan de basis van de ziekte. Volgens Canadese en Amerikaanse onderzoekers is een slecht werkend afweersysteem echter niet de enige oorzaak. Het zenuwstelsel en stress spelen ook een sleutelrol in het ontstaan van diabetes.
Nieuwe, nu nog experimentele, behandelingsmethoden lieten toe de ziekte stop te zetten zonder enig toxisch neveneffect voor het immuunsysteem. De wetenschappers hebben immers een 'schakelaar' ontdekt die zowel gebruikt wordt door de insulinecellen als door de cellen van het zenuwstelsel. "Suikerziekte ontstaat wanneer deze cellulaire schakelaar' niet optimaal functioneert", zegt Professor Dosch die de onderzoeken leidt. "We hebben toevallig ontdekt dat het zenuwstelsel een veel grotere impact heeft op het afweersysteem. De zenuwen die pijn- en stresssignalen naar de hersenen sturen, zijn verbonden met de cellen van de pancreas."
Besluit: Mensen die dagelijks onder druk werken lopen een groter risico om diabeticus te worden. Stress is mee verantwoordelijk voor de huidige diabetes pandemie.

Lees ook: Hoe voorkom je diabetes?

Bronnen:
Newsholme P, Haber EP, Hirabara SM, Rebelato EL, Procopio J, Morgan D, Oliveira-Emilio HC, Carpinelli AR, Curi R.
Diabetes associated cell stress and dysfunction: role of mitochondrial and non-mitochondrial ROS production and activity.
J Physiol. 2007 Aug 15;583(Pt 1):9-24.

Amano M, Suemaru K, Cui R, Umeda Y, Li B, Gomita Y, Kawasaki H, Araki H.
Effects of Physical and Psychological Stress on 5-HT2A Receptor-mediated Wet-dog Shake Responses in Streptozotocin-induced Diabetic Rats.
Acta Med Okayama. 2007 Aug;61(4):205-12.

Martin-Gallan P, Carrascosa A, Gussinye M, Dominguez C.
Oxidative stress in childhood type 1 diabetes: Results from a study covering the first 20 years of evolution.
Free Radic Res. 2007 Aug;41(8):919-28.

 

lijn