Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 april 2014
Stress verergert allergische reacties
| 07/04/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Stress verergert allergische reacties In Europa lijdt 1 op de 3 mensen aan allergische reacties. De helft van de allergiepatiënten ondervindt hinder aan de ademhalingswegen.
Allergiepatiënten, die angstig zijn of onder zware druk moeten presteren, zien hun allergieklachten verdubbelen. Tot dat besluit komen Amerikaanse wetenschappers die verbonden zijn aan de Columbus universiteit. De onderzoekers waarschuwen dat een niet goed verzorgde allergie kan leiden tot meer ernstige aandoeningen zoals astma.

Uit een studie, die werd voorgesteld tijdens het jaarlijks congres van de 'American Psychological Association' in Boston, blijkt dat stress en angst de controle van bepaalde bloedcellen (de lymfocyten) in de war brengt. De voor dit domein belangrijkste lymfocyten zijn de T helper lymfocyten, waarvan twee soorten bestaan: de T helper 1 en de T helper 2 lymfocyten. Wanneer T helper 1 lymfocyten het overwicht in aantal hebben, zal een normale immunologische reactie optreden zonder vorming van IgE antistoffen.
Bij een T helper 2 overwicht worden IgE antistoffen aangemaakt en kan allergie optreden of verergeren.

Hoe stress voorkomen?
Maatregelen tegen allergie

Lees ook :
Zuurremmers veroorzaken allergie
Tips om allergie te voorkomen
Probiotica en allergieën

Bronnen:
Kiecolt-Glaser J, Glaser R, Marshall G, et al. Stress, anxiety can make allergy attacks even more miserable and last longer. Presentation at the American Psychological Association in Boston 08 14 Boston.

 

lijn