Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 december 2014
Suiker is een energiedief
| 17/12/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Suiker is een energiedief De bloedsuikerspiegel behoort zich tussen een bepaald minimum en maximum te bevinden. Daaronder en daarboven ontstaan klachten. Bij hyperglycemie is er sprake van een te hoge bloedsuikerspiegel. Dit komt af en toe kort voor bij mensen die te lang naar een spannende film hebben zitten kijken. Hyperglycemie komt ook voor bij mensen met suikerziekte. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker in de lichaamscellen wordt opgenomen of in de reservevoorraden wordt opgeslagen. Omdat insuline bij hen niet voldoende wordt aangemaakt, kan er hyperglycemie ontstaan als ze niet de optimale medicatie krijgen. Bij hyperglycemie met insulinetekort bevat het bloed teveel glucose, maar de lichaamscellen krijgen het niet binnen. Je merkt dit door een gevoel van flauwte en in ernstige gevallen kan je zelfs in coma raken.

Hypoglycemie is een te lage bloedsuikerspiegel. Hierbij hebben de lichaamscellen ook een tekort aan suiker doordat het bloed op dat moment te weinig glucose bevat. Ook dit veroorzaakt een gevoel van zwakte, vermoeidheid en flauwte. Dit kan voorkomen bij mensen die wel of geen diabetes hebben.

Hoe is hypoglycemie te voorkomen?
Zijn chroomsupplementen nuttig ?

Lees ook:
Stevia
Amandelnoten voorkomen hyperglycemie
Glycemische index versus glycemische lading

Bronnen:
Buyken AE, Flood V et al. Carbohydrate nutrition and inflammatory disease mortality in older adults. Am J Clin Nutr. 10 09;92(3):634-43. Epub 2010 Jun 23

Arase T, Uchida H, Kajitani T, Ono M, Tamaki K, Oda H, Nishikawa S, Kagami M, Nagashima T, Masuda H, Asada H, Yoshimura Y, Maruyama T. The UDP-glucose receptor P2RY14 triggers innate mucosal immunity in the female reproductive tract by inducing IL-8. J Immunol. 09061;182(11):7074-84.

 

lijn