Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 november 2013
Suiker is toxisch
| 01/11/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Suiker is toxisch Nieuwe experimenten met muizen laten zien dat suiker wel degelijk toxisch is. Wanneer muizen naast gezonde voeder ook 25% extra suiker krijgen, sterven de vrouwtjesmuizen dubbel zo snel en daalt de voortplanting bij mannetjes met een kwart! De onderzoekers berekenden dat de hoeveelheid extra suiker die de muizen kregen, overeenkomt met drie blikjes frisdrank bij de mens.

Het gaat om een nieuwe reeks van experiment waar de muizen niet meer in een kooitje zitten, maar worden uitgezet in een natuurlijkere omgeving waar ze veel bewegingsvrijheid hebben. Zulke experimenten zijn veel gevoeliger dan wanneer muizen opgesloten zitten. Ongeveer een kwart van de Amerikanen heeft een voedingspatroon met 25% 'toegevoegde suikers'. Natuurlijke suikers in fruit zijn hierin zelfs niet inbegrepen. Amerikaanse gezondheidsinstanties beweren dat de limiet van 25% toegevoegde suikers een veilige norm is, wat echter door verschillende experimenten tegengesproken wordt. Industriële belangen (o.a. frisdrankproducenten ...) liggen immers aan de basis van deze lakse norm.

Hoe gezonder eten?
Hoe voorkom je diabetes?

Meer lezen
Zijn we verslaafd aan hoge GI?
Antioxidanten tegen mannelijke onvruchtbaarheid
Zal stevia onze gezondheid redden?

Bronnen:
Ruff JS, Suchy AK et al. Human-relevant levels of added sugar consumption increase female mortality and lower male fitness in mice. Nat Commun. 2013 Aug 14;4:2245

 

lijn