Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 juli 2015
Suiker kun je niet 'wegsporten', zeggen experts
| 02/07/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Suiker kun je niet 'wegsporten', zeggen experts De schadelijke effecten van junkvoeding kun je niet - zoals iedereen gelooft - compenseren met beweging. Het is een mythe, die experts zo snel mogelijk uit de wereld willen helpen.

Onze met calorieën beladen voeding veroorzaakt meer gezondheidsproblemen dan inactiviteit, alcohol en roken tesamen. Dat schrijven drie experts in het medisch sportvakblad 'British Journal of Sports Medicine'. Ook volwassenen met een normaal gewicht blijven niet buiten schot. Circa 40% van hen riskeert metabole afwijkingen te krijgen die typisch voor obesitas zijn. Suiker is volgens hen de grote boosdoener: vergeleken met eenzelfde hoeveelheid calorieën uit vetten zorgen 150 calorieën uit suiker voor een 11-voudig verhoogd diabetesrisico!

De experts klagen ook de praktijken van de voedingsindustrie aan, die ze met praktijken van de tabaksindustrie uit het verleden vergelijken. Net zoals de tabaksindustrie zaait ze continu twijfel over wetenschappelijke feiten. Maar steeds meer feiten bewijzen dat suiker toxisch is vanaf bepaalde hoeveelheden. Bekende atleten worden betaald om frisdrank en junkvoeding op te hemelen in reclamecampagnes. Op die manier krijgt junkfood een zweem van onschuld.

Beweging is zeker gezond, maar het mag geen excuus zijn om ongezond te eten!

Hoe gezonder eten?
Gezond vermageren, hoe doe je dat?

Lees ook:
Calorieën tellen: weet wat je eet
Snel vermageren veroorzaakt zwaarlijvigheid
Je lichaam zuiveren om succesvol te vermageren

Bronnen:
Malhotra A, Noakes T, Phinney S. It is time to bust the myth of physical inactivity and obesity: you cannot outrun a bad diet. British Journal of Sports Medicine, 2015; DOI: 10.1136/bjsports-2015-094911

 

lijn