Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 augustus 2018
Supplementen effectief bij artrose
| 06/08/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Supplementen effectief bij artrose Onderzoekers blijven veel belangstelling tonen voor voedingssupplementen om gewrichtsslijtage (artrose) te behandelen. Ditmaal onderzochten Japanners een combinatie met glucosamine, chondroïtinesulfaat, MSM, guava (bladextract) en vitamine D. Aan hun onderzoek namen 32 personen met artrose aan de knieën deel. Na vier maanden was de pijn en stijfheid in de knieën sterker verminderd dan in de placebogroep. Wandelen en de trap oplopen verliepen beter.

De onderzoekers maten gedurende de studie ook twee bloedmerkers voor gewrichtsslijtage. De merkers waren enkel gedaald in de supplementgroep, maar voor de onderzoekers was dit resultaat onvoldoende overtuigend. Doorgaans worden pijnstillers en ontstekingsremmers voorgeschreven tegen artrose, maar ze doen niets aan de oorzaak! Tenslotte vertonen ze ook lastige bijwerkingen. Niet verwonderlijk dat artrosepatiënten op zoek gaan naar alternatieve remedies, zo schrijven de onderzoekers.

Hoe het risico op artroseklachten verminderen?
Wat doe je tegen reuma?

Meer lezen:
Tai-chi tegen reuma
Resveratrol verlicht osteoartritis
Drie supplementen voor goede gewrichten

Bronnen:
Nakasone Y, Watabe K et al. Effect of a glucosamine-based combination supplement containing chondroitin sulfate and antioxidant micronutrients in subjects with symptomatic knee osteoarthritis: A pilot study. Exp Ther Med. 11; 2:893-899

 

lijn