Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 maart 2013
Tarwegrassap geeft meer zuurstof aan het bloed
| 28/03/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Tarwegrassap geeft meer zuurstof aan het bloed Patiënten met thalassemie (erfelijke bloedziekte waarbij het lichaam onvoldoende en afwijkend hemoglobine aanmaakt) die dagelijks tabletten met tarwegras nemen, krijgen meer hemoglobine in het bloed. Hierdoor hebben ze minder bloedtransfusies nodig. Volgens de artsen die deze resultaten noteerden, waren de effecten erg duidelijk. Ze verwezen ook naar een eerdere studie waarbij tarwegrassap gebruikt werd om het aantal bloedtransfusies bij thalassemie terug te dringen.

Thalassemie is een veel voorkomende genetische afwijking waarbij te weinig hemoglobine in de rode bloedlichaampjes aanwezig is. Hierdoor geraakt er continu te weinig zuurstof in de weefsels. Tarwegras bevat veel chlorofyl, een stof die een gelijkaardige structuur heeft als hemoglobine. Vermoedelijk versnelt chlorofyl de synthese van hemoglobine in het beenmerg. Tarwegras is ook rijk aan antioxidanten en bioflavonoïden.

Hoe bloedarmoede voorkomen?
IJzeraanvoer optimaliseren

Meer lezen:
Ontgifting met chlorofyl
Gezondere darmen met sap van tarwescheuten

Bronnen:
Singh K, Pannu MS, Singh P et al. Effect of Wheat Grass Tablets on the Frequency of Blood Transfusions in Thalassemia Major. Indian Journal of Pediatrics. 2010;77:90-91

 

lijn