Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 april 2010
Te overvloedig ontbijt is gevaarlijk voor het hart
| 27/04/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Te overvloedig ontbijt is gevaarlijk voor het hart Het is een algemeen bekend begrip dat het ontbijt de voornaamste maaltijd van de dag is. Sommige mensen denken daarom dat ze een zeer rijkelijke ochtendmaaltijd moeten consumeren omp de werkdag goed te beginnen. Cardiologen kwamen echter tot de ontdekking dat een te zwaar ontbijt, gekoppeld aan een hectische werkdag ronduit gevaarlijk is voor het hart. Ze deden de test bij dertig studenten die in twee groepen werden verdeeld. De eerste groep kreeg een rijkelijk fastfood ontbijt. De andere deelnemers aan de test aten een evenwichtige ochtendmaaltijd die bestond uit volkorengranen, een stuk fruit, yoghurt en een warme drank. Beide ontbijttypes telden evenveel calorieën. Er was wel een zeer groot verschil in het verzadigd vetgehalte.

Twee uur later werden bij alle deelnemers bloedstalen afgenomen. De vrijwilligers werden ook onderworpen aan veeleisende testen. Gedurende de proeven werd ook het hartritme en de bloeddruk gevolgd. De jongeren die het fastfoodontbijt hadden gekregen, bleken veel meer last te hebben van stress. Verzadigde vetten blijken het stressniveau drastisch te verhogen waardoor mensen af te rekenen krijgen met een verhoogde bloeddruk en een versnelde hartslag. Een combinatie van een vetrijk ontbijt en stress is gevaarlijk voor hart- en bloedvaten. Enkel een evenwichtige ochtendmaaltijd bestaande uit volkorengranen, een mager zuivelproduct, een stuk fruit en een warme drank geeft de garantie om een stressvolle dag zonder extra gezondheidsrisico's af te werken.

Lees ook: Stress (algemeen)

Bronnen:
Fabijana Jakulj, Kristin Zernicke, Simon L. Bacon, Laura E. van Wielingen, Brenda L. Key, Sheila G. West, and Tavis S. Campbell
A High-Fat Meal Increases Cardiovascular Reactivity to Psychological Stress in Healthy Young Adults
J. Nutr. 2007 137: 935-939.

 

lijn