Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 maart 2014
Tegenstrijdige berichtgeving rond voeding werkt averechts
| 25/03/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Tegenstrijdige berichtgeving rond voeding werkt averechts Het lijkt alsof wetenschap duidelijke antwoorden geeft, maar weinig mensen beseffen hoezeer wetenschappelijke resultaten vatbaar zijn voor interpretatie.
Dat geldt ook voor de voedingswetenschappen. Het hoeft dus niet te verbazen dat er regelmatig tegenstrijdige berichten verschijnen rond gezondheid en voeding. Een voorbeeld: 'vis is gezond' en 'vis bevat veel kwik'. Zulke tegenstrijdigheden brengen consumenten niet alleen in verwarring, ze gaan bovendien de nuttige aanbevelingen negeren!

Sommige aanbevelingen zijn inderdaad voor discussie vatbaar. De reguliere diëtisten vinden dat melk en tarwe/gluten deel uitmaken van een gezond voedingspatroon, maar alternatieve (natuur)diëtisten raden het daartegen af. Beide hebben goede argumenten voor hun standpunt. Maar beide groepen hebben ook gemeenschappelijk standpunten, bijvoorbeeld 'gezonde voeding en beweging zijn cruciaal voor ziektepreventie' en 'groenten en fruit zijn belangrijk'.
Van welk perspectief berichtgeving ook gedaan wordt, belangrijk is dat de kernboodschap niet aangetast wordt.

Hoe gezonder eten?

Lees ook:
Zout is ongezond
Rood vlees verhoogt het kankerrisico
Fructose krijgt een gezondheidsclaim

Bronnen:
Rebekah H. Nagler. Adverse outcomes associated with media exposure to contradictory nutrition messages. Journal of Health Communication, 2014; 19 (1): 24 DOI: 10.1080/10810730.2013.798384

 

lijn