Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 augustus 2010
Televisie schadelijk voor diabetici
| 12/08/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Televisie schadelijk voor diabetici Noorse wetenschappers hebben onderzocht welk verband er bestaat tussen een stijgende bloedsuikerspiegel en het aantal uren die jonge mensen voor een televisietoestel doorbrengen. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat televisie kijken de bloedglucose gemiddeld met 16 procent laat stijgen.
De Noorse studie duurde drie maanden. Er namen 538 kinderen en adolescenten met diabetes type 1 aan deel.
Voor ieder uur televisie nam de bloedglucose toe en dit onafhankelijk van de leeftijd, het chronische aspect van de aandoening en de body mass index. (BMI).

De schadelijkheid van televisie voor diabetici kan volgens de wetenschappers zeer eenvoudig worden verklaard. Televisie kijkende jongeren en volwassenen leven sedentair (geen beweging), eten ongezond en onregelmatig. De televisieprogramma’s bepalen voor een deel wanneer en wat er geconsumeerd wordt. Televisie zet bijvoorbeeld aan om meer overbodige calorieën te verorberen. Al deze ogenschijnlijk onschuldige factoren zorgen voor een stijging van het bloedsuikergehalte.
De Noorse wetenschappers analyseerden ook de uren die doorgebracht werden voor een computerscherm. Eigenaardig genoeg stelde men daar geen correlatie vast tussen het stijgen van de bloedglucose en het actief bezig zijn voor een computerscherm.

Lees ook : Hoe hou je diabetes onder controle?

Bronnen:
Margeirsdottir HD, Larsen JR, et al. Strong association between time watching television and blood glucose control in children and adolescents with type 1 diabetes, Diabetes Care.

 

lijn