Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 maart 2019
Teveel schermen…
| 14/03/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Teveel schermen… Niet alleen zitten de kinderen van jongs af voor of op alle mogelijke schermen, ook de scholen zijn ingestapt in de digitale technologie. Zowat van in de kleuterklas. Dit ondanks alle waarschuwingen die er komen vanuit de wetenschap over straling, bioritme, slaapgebrek, psychologische en sociale problemen, schermverslaving… Een Engels rapport erkent de bezorgdheden van ouders en leraren over de effecten van de sociale media en het gebruik van beeldschermen op de gezondheid van kinderen.

Maar over de negatieve invloed van beeldschermen op de gezondheid van de jonge generatie heerst er grote ontkenning. Nochtans is er veel recent onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek dat wijst op de risico’s ervan. ELIANT (Europese Alliantie van Initiatieven voor Toegepaste Antroposofie) stuurt een alarm uit en pleit nadrukkelijk voor een beter evenwicht tussen het aanleren van technologie én van sociale vaardigheden.
In Silicon Valley, dé bakermat van de technologie, kent men het gevaar en zijn er scholen zonder computers, maar met ‘mensgericht onderwijs’.

Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen
Een goede slaaphygiëne voor een goede slaap

Meer lezen:
Beeldscherm en oogproblemen
Zes tips tegen nek- en schouderpijn bij pc-gebruik
Sociale netwerken bedreigen mentale gezondheid jongeren

Bronnen:
https://eliant.eu/download/ELAINT_Literaturliste.pdf
Hunt et al. No More FOMO: Limiting Social Media Decreases Loneliness and Depression. J Social & Clin Psychol 2018; 37: 751-768.
Carter et al. Association between portable screen-based media device access or use in the sleep environment and sleep outcomes in children and adolescents: A systematic review and metaanalysis. JAMA Pediatrics 2016 Dec 1;170(12):1202-1208
Barasch et al. How the Intention to Share Can Undermine Enjoyment: Photo-Taking Goals and Evaluation of Experience. Journal of Consumer Res 2018; 44(6):1220–1237.

 

lijn