Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 november 2008
Teveel zware metalen in de meeste Europese wijnen!
| 02/11/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Teveel zware metalen in de meeste Europese wijnen! Het 'Chemistry Central Journal' publiceert in haar 30 oktober nummer een opzienbarende studie over de dubieuze tot gevaarlijke kwaliteit van de meeste Europese wijnen. Volgens de toxicologen Declan P. Naughton en Andrea Petroczi bevatten de meeste gekende wijnsoorten minstens zeven gevaarlijke metalen in concentraties die volgens de studie 100 tot 350 maal te hoog ligt. Concreet betekent dit dat mensen die slechts 1 glas wijn per dag drinken gezondheidsrisico's nemen volgens de onderzoekers die o.a. verbonden zijn aan de Kingston Universiteit in Londen. De zware metalen in de wijn kunnen leiden tot de ziekte van Parkinson, andere hersenaandoeningen, chronische ontstekingen en sommige vormen
van kanker. "De wijnboeren zouden een manier moeten vinden om de gezondheidsbedreigende metalen uit de wijn te halen", zegt Naughton. Of op de etiketten zou er op zijn minst een vermelding moeten staan welke zware metalen er in de wijn zitten", verklaart de Brit verder. "Consumenten kunnen op die manier zelf beslissen of ze wijn wensen te drinken waar te hoge concentraties aan zware metalen in verborgen zitten."


Meer lezen: Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken

Bronnen:
Naughton DP, Petroczi A. Heavy metal ions in wines: meta-analysis of target hazard quotients reveal health risks. Chem Cent J. 2008 Oct 30;2(1):22.

 

lijn