Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 september 2016
Theanine kalmeert!
| 23/09/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Theanine kalmeert! Volgens een nieuwe studie brengt L-theanine mentale rust tijdens momenten van stress. Het bewijs werd in het onderzoek drievoudig geleverd.
Ten eerste ondervonden deelnemers van de studie minder stress terwijl ze denkoefeningen moesten doen.
Ten tweede daalde het cortisolniveau in het speeksel na die test. Cortisol is een stresshormoon dat de bijnieren aanmaakt wanneer de hersenen stress gewaarworden.
Ten derde werden de alfa-golven in de hersenen geactiveerd, een (ruw) teken dat er rust in de hersenen heerst. Dat laatste konden de onderzoekers enkel meten bij mannen en vrouwen die meer angstige trekken hadden.

Theanine is een stof uit groene thee die al meermaals getest is geweest als antistress-nutriënt. Een kopje groene thee bevat ongeveer 25 mg theanine, maar de precieze hoeveelheid kan sterk variëren per theesoort en per kopje. Het supplement dat in dit onderzoek gebruikt werd bevatte 200 mg theanine en een lage dosis van drie andere voedingsstoffen: 1 mg fosfatidylserine, 25 mg alfaglycerolfosforylcholine en 10 mg kamille-extract.

Rust kalmeert overgevoelige darmen
Stressbeheersing is een manier van denken

Lees ook:
Haarverlies door stress
Minder angst met gezonde voeding
Psychotherapie vermindert klachten van prikkelbare darm

Bronnen:
White DJ, de Klerk S, Woods W et al. Anti-Stress, Behavioural and Magnetoencephalography Effects of an L-Theanine-Based Nutrient Drink. Nutrients. 2016 Jan 19;8(1)

 

lijn