Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 januari 2016
Tien jaar jonger door te bewegen
| 05/01/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Tien jaar jonger door te bewegen Veel mensen willen, eens ze de kaap van veertig jaar voor bij zijn, er alles aan doen om langer jong en gezond te blijven. Brits onderzoek leert dat dagelijks - op een bescheiden wijze - sportief actief zijn (30 minuten per dag) niet alleen kan zorgen voor een verjongingskuur van tien jaar, maar ook voor een veel betere immuniteit.
Het King's College in Londen onderzocht het erfelijk materieel (DNA) van 2400 tweelingen. De wetenschappers hadden vooral belangstelling in de telomeren. Telomeren bevinden zich op het einde van de chromosomen binnenin de menselijke cellen. Het zijn de 'uurwerken' van het menselijk leven. Naarmate de leeftijd vordert worden de telomeren korter. Als de telomeren in bepaalde cellen verdwijnen, sterven die cellen definitief af. De dood van de mens is niets anders dan het grotendeels verdwijnen van de telomeren.

Uit het Britse onderzoek blijkt dat veel tweelingen toch een totaal ander leven leiden als het op fysieke activiteiten aankomt. De studie toont aan dat 'het meest sportieve deel van de tweeling' telomeren heeft die veel langer, en bijgevolg jonger zijn dan die van het 'sedentaire deel van de tweeling'. Sport en beweging kan er voor zorgen dat de ene helft van de tweeling tien jaar jonger is dan de andere helft en dit niettegenstaande het feit dat ze op dezelfde dag zijn geboren.

Slappe spieren voorkomen
Tips om vermoeidheid na sportprestaties tegen te gaan

Meer lezen:
Fietsen houdt je jong
Langer jong blijven niet zo moeilijk
Jongere hersenen met gezonde voeding

Bronnen:
Lynn F. Cherkas, PhD; Janice L. Hunkin, BSc; Bernet S. Kato, PhD; J. Brent Richards, MD; Jeffrey P. Gardner, PhD; Gabriela L. Surdulescu, MSc; Masayuki Kimura, MD, PhD; Xiaobin Lu, MD; Tim D. Spector, MD, FRCP; Abraham Aviv, MD : The Association Between Physical Activity in Leisure Time and Leukocyte Telomere Length
Arch Intern Med. 08;168(2):154-158.

 

lijn