Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 april 2012
Tips om allergie te voorkomen
| 24/04/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Tips om allergie te voorkomen Allergieën zijn een enorm probleem geworden in de meest geindustrialiseerde landen (Australië, Europa en Noord-Amerika). Het is nu duidelijk dat allergieën een gevolg zijn van onze westerse leefstijl en dat allergie preventief aangepakt moet worden.

Volgens Susan Prescott (universiteit Perth) en Anna Nowakegrzyn (universiteit New York) moet er specifiek naar de eerste levensmaanden gekeken worden. Factoren die op dat moment een allergie kunnen veroorzaken, zijn volgens hen:
- De balans in darmflora is verstoord door voeding, te veel hygiëne en antibioticagebruik. Sommige probiotica kunnen helpen, maar mogelijk zijn prebiotica effectiever.
- Onze voeding is te arm aan antioxidanten uit planten, zoals vitamine C, vitamine E, bètacaroteen, zink en selenium.
- Omega-3-vetzuren en foliumzuur zijn ook erg belangrijk.
- Tekort aan vitamine D (komt erg vaak voor!)
- Het acute tekort aan vezels in onze voeding
- Luchtvervuiling speelt zeker mee. Op de eerste plaats komt sigarettenrook, en daaraan kun je iets doen. Dieseluitstoot komt op de tweede plaats en is moeilijker te mijden. Ook alle chemische bestrijdingsmiddelen en voedseladditieven hebben een effect op het immuunsysteem, en kunnen dus een allergie veroorzaken.
- De moeder hoeft bepaalde allergische voeding niet te mijden, zoals pinda's, tarwe of melk (ook het kind niet wanneer op vast voedsel overgeschakeld wordt).

Maatregelen tegen allergie
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Luchtvervuiling, enkele beschermende tips!
Supplementen met pycnogenol verminderen allergie

Bronnen:
Susan Prescott, Anna Nowak-Węgrzyn. Strategies to prevent or reduce allergic disease. Ann Nutr Metab 2011;59(suppl 1):28–42

 

lijn