Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 juni 2020
Tips tegen snurken
| 22/06/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Tips tegen snurken Een op drie volwassenen snurkt wel eens en 1 op 8 doet het op regelmatige basis. Niet erg bevorderlijk voor de slaap van de partner, maar ook de slaap van de snurker zelf kan eronder lijden.
Overgewicht kan in bepaalde gevallen de spieren rond de keel belasten, waardoor de bovenste luchtwegen vernauwen en de kans op snurken groter wordt. Gewichtsverlies kan daarom snurken verminderen. Alcohol vlak voor het slapengaan is geen goed idee. Alcohol ontspant de spieren rond de luchtwegen wat snurken bevordert. Op je zij slapen is beter dan op je rug.
Verminder stress en doe ontspanningsoefeningen.

Snurkgedrag is ook een reden om te stoppen met roken, want dat doet je luchtwegen verstoppen. In de apotheek kun je 'decongestiva' en 'neusstrips' verkrijgen die de slijmvliezen oplossen en de luchtwegen openhouden. Een meer natuurlijke oplossing zijn etherische oliën. Een mengsel van munt, citroen, citroenmelisse, salie, den, fenegriek, tijm, lavendel en eucalyptus kan helpen om snurken te verminderen. De olie zou dan met een mondspray ingenomen kunnen worden, maar het kan ook eenvoudiger. Doe een of twee druppeltjes in een glas water en gorgel dit drankje vlak voor slapengaan.

Hoe de ademhaling verbeteren tijdens de slaap?
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?

Meer lezen:
Vapen nog ongezonder dan roken?
Betere slaap vereist verandering van gedrag
Mobiele telefoon op nachtkastje verstoort nachtrust

Bronnen:
Prichard AJ. The use of essential oils to treat snoring. Phytother Res. 18(9):696-9
Schapowal A, Berger D, Klein P, Suter A. Echinacea/sage or chlorhexidine/lidocaine for treating acute sore throats: a randomized double-blind trial. Eur J Med Res. 09 09 1;14(9):406-12.

 

lijn