Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 januari 2016
Toepassingen van mariadistel
| 01/01/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Toepassingen van mariadistel Artsen gebruiken de zaden van de mariadistel (Silybum marianum/Carduus marianus) al meer dan 2000 jaren om lever- en galstoornissen te behandelen. Het onderzoek baseert zich vooral de component silymarine.
Silymarine is de naam van het gestandaardiseerde extract met als voornaamste bestanddeel silybine (soms ook silibinine genoemd).
Traditionele toepassingen van mariadistel zijn: geelzucht, hepatitis, levercirrhose en (lever)vergiftiging zoals slangenbeten en giftige paddenstoelen. Silymarine helpt diabetici (type II) bij het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel.

Sinds recent geniet mariadistel ook aandacht vanwege toepassingen die niets met de lever te maken hebben, zoals chemopreventie van kanker, cholesterolverlaging, hart- en zenuwbescherming. Ook HIV-patiënten gebruiken het vaak; zo blijkt dat silymarine geen interacties vertoont met virale HIV-remmers. Veelbelovend is de werking van silymarine bij reguliere chemotherapie, bijvoorbeeld wanneer chemotherapie de lever te zwaar belast.

Galondersteunende tips
Hepatitis voorkomen

Meer lezen:
Alcoholisme, hoe behandelen met kruiden?
Ondersteun de lever met antioxidantena>
Leverpatiënten krijgen meer energie met carnitine

Bronnen:
Gazak R, Walterova D et al. Silybin and Silymarin: New and Emerging Applications in Medicine. Current Medicinal Chemistry,

 

lijn