Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 mei 2020
Tomatenpuree, smakelijke bescherming tegen de zon
| 27/05/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Tomatenpuree, smakelijke bescherming tegen de zon Wetenschappers hebben 20 proefpersonen gedurende 12 weken 55 gram tomatenpuree (5 soeplepels) met 10 gram olijfolie per dag laten eten. Een tweede groep nam enkel olijfolie. De huid van de vrijwilligers werd voor en na de proefperiode aan de zon blootgesteld.
Ze stelden vast dat de huid van de groep die tomatenpuree aten 33% hogere bescherming tegen zonnebrand hadden dan degenen die alleen olijfolie gebruikten.

Tomatenpuree is rijk aan de antioxidant lycopeen. Dat zorgde na drie maanden voor een betere pro-collageen productie, waardoor de huid minder snel verouderingsverschijnselen ging vertonen die veroorzaakt werden door overmatig zonnen.
Volgens de wetenschappers heeft lycopeen slechts een natuurlijke en innerlijke beschermingsfactor van 1,3. Het is dus niet zo dat je zonbescherming mag vergeten. Tomatenpuree is enkel een gezond en volledig natuurlijk hulpmiddel.

Tips tegen zonnebrand
Tips voor zonnekloppers

Meer lezen:
Zonnebaden verslavend?
Geniet van de zon met astaxanthine
Zon en medicijnen kunnen gevaarlijk zijn

Bronnen:
Stahl W, Sies H. Carotenoids and flavonoids contribute to nutritional protection against skin damage from sunlight. Mol Biotechnol. 07 09;37(1):26-30

 

lijn