Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Houdt u uw cholesterol onder controle?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 februari 2007
Topsporters krijgen sneller heupartrose
| 26/02/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Topsporters krijgen sneller heupartrose Uit onderzoek blijkt dat overgewicht, zwaar lichamelijk werk en fysieke topsportactiviteiten oorzaken zijn voor het ontwikkelen van een heupartrose.
Het meest bekende voorbeeld was vodig jaar de amper 25 jarige Bart Willemsen. De beloftevolle topvoetbaaler moest kiezen: stoppen met voetbal of twee kunstheupen.
Willemsen bleek een genetische aanleg voor artrose te hebben, maar de topsport had de aantasting van zijn beide heupen dusdanig versneld dat hij geen andere keuze meer had.
"In topsport worden alle gewrichten zwaar overbelast. Op mijn achttiende ben ik overgeschakeld van drie trainingen per week naar twee trainingen per dag. Dat heeft gevolgen.'' Een heupoperatie later wist Willemsen dat het echt niet verder meer kon."Toen ik in de kleedkamer mijn veters wilde vastknopen, voelde ik in mijn heupen dat het niet goed zat. Ik ben naar huis gereden en naar mijn bed gestrompeld. De ochtend erna geraakte ik niet meer recht. Ik was precies een oude, versleten man van zeventig. Ik ben blij dat ik met topsport ben gestopt, ik ga nu tenminste niet als een gehandicapte door het leven.'' ''
Chronische heupgewrichtspijn (heupartrose)

 

lijn