Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Zijn luizen een hygieneprobleem?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 april 2008
Tuberculosebacterie steeds resistenter tegen antibiotica
| 28/04/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Tuberculosebacterie steeds resistenter tegen antibiotica Tuberculose is terug van (bijna) weggeweest.
De wereldgezondheidsorganisatie meldt nu 9 miljoen nieuwe gevallen per jaar. De tendens is sterk stijgend. Alles heeft te maken met het resistente gedrag van de Koch bacterie (Mycobacterium tuberculosis). De resistentiegraad stijgt ieder jaar met circa 5 procent. Tuberculose is een bacteriële ziekte die meestal de longen sterk aantast. De bacterie kan echter ook alle andere organen van het menselijk lichaam ziek maken. Het aantal nieuwe tuberculosegevallen kan drastisch beperkt worden indien mensen zich beschermen met multivitaminenpreparaten, vitamine C, selenium en vitamine B-complex. "Het gebruik van vitaminen doet het risico op een tuberculose infectie met 45 tot 63 procent dalen" schrijft Eduardo Villamor in de 'Journal of Infectious Diseases'.

Villamor is verbonden aan de Harvard School of Public Health. "Mensen vergeten al te gauw dat een sterk immuunsysteem bescherming biedt tegen tal van ziektebeelden. Dat geldt zeker voor tuberculose". Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt nu één derde van de wereldbevolking door tuberculose bedreigd. Enkel mensen met een verzwakt afweersysteem lopen een besmettingsrisico, ook bij ons door de toenemende luchtvervuiling.

Meer lezen: De immuniteit verhogende eigenschappen van vitamine C

Bronnen:
E. Villamor, F. Mugusi, W. Urassa, R.J. Bosch, E. Saathoff, K. Matsumoto, S.N. Meydani, W.W. Fawzi
"A Trial of the Effect of Micronutrient Supplementation on Treatment Outcome, T Cell Counts, Morbidity, and Mortality in Adults with Pulmonary Tuberculosis"
The Journal of Infectious Diseases , Published online ahead of print, doi: 10.1086/587846

 

lijn