Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 november 2008
Twijfels over de efficiëntie van Ginkgo Biloba?
| 23/11/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Twijfels over de efficiëntie van Ginkgo Biloba? Een wat slordige studie, die verscheen in het 19 november nummer van de Journal of the American Medical Association (JAMA), probeert aan te tonen dat Ginkgo Biloba niet efficiënt werkt om dementie, die het gevolg is van veroudering, te voorkomen of af te remmen. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij 3069 mensen met een gemiddelde leeftijd van 79 jaar. De studie duurde zeven jaar, wat betekent dat de gemiddelde leeftijd van de personen dan 86 jaar bedroeg. Het was de bedoeling dat alle deelnemers dagelijks twee capsules gestandaardiseerde Ginkgo Biloba innamen van telkens 120 milligram of een placebo. Bij de start van het onderzoek waren 2587 deelnemers vrij van dementieverschijnselen, 482 anderen, of 15.7 procent vertoonden reeds lichte dementiesymptomen. Op het einde van het onderzoek bleek dat slechts 60 procent van de proefpersonen regelmatig, dus dagelijks, de twee capsules Ginkgo Biloba hadden ingenomen.

Drie procent van de vrijwillige proefpersonen - men schrijft niet of ze al of niet tot de groep van reeds licht demente personen bij de start van de studie behoorden - kreeg van de artsen te horen dat ze dement waren. De auteurs van dit onderzoek schrijven in hun besluit dat het niet uitgesloten is dat Ginkgo Biloba wel beschermende eigenschappen heeft bij een jongere groep mensen en dat dit supplement gedurende jaren moet gebruikt worden om degelijk te werken.

Bronnen:
Dekosky ST, Williamson JD et al. Ginkgo biloba for Prevention of Dementia: A Randomized Controlled Trial. JAMA. 2008 Nov 19;300(19):2253-2262.

 

lijn