Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 augustus 2012
Vaginale infecties behandelen
| 30/08/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Vaginale infecties behandelen Probioticasupplementen onderhouden niet alleen een evenwichtige flora in de darmen, maar ook in de vagina. Ze beschermen tegen invallen van ziekmakende bacteriën (preventie) of helpen ze zelfs te bestrijden (behandeling van een infectie).
Net zoals de darmen bevolkt zijn door 1500 verschillende bacteriën, zo bevindt er zich in de vagina ook een complete bacteriegemeenschap. Deze gemeenschap leeft in harmonie met het lichaam, maar vreemde indringers (ziekmakende bacteriën en (candida)gisten) kunnen deze harmonie verstoren.
Vrouwen bij wie vaginale infecties regelmatig terugkomen, kunnen zich ertegen beschermen door probiotica in te nemen. Bij een bestaande infectie kan je probiotica ook rechtstreeks aanbrengen in de vagina, al dan niet in combinatie met antibiotica.

Let wel dat je de juiste probiotica kiest. Meestal zijn het lactobacillen, maar niet elke lactobacil is even werkzaam. Lactobacillus GR-1 en RC-14 zijn voorbeelden van krachtige stammen tegen vaginale onruststokers.

Hoe behandel je vaginose en vaginitis?

Lees ook:
Menopauze
Blaasproblemen, een typisch vrouwelijk ongemak

Bronnen:
Reida G, Dolsc J et al. Targeting the vaginal microbiota with probiotics as a means to counteract infections. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009; 12:583-587

 

lijn