Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 december 2019
Vapen steeds verdachter!
| 31/12/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Vapen steeds verdachter! In Amerika lijden al meer dan 2000 mensen aan een onbekende longaandoening, met al zowat 50 overlijdens. In België overleden recent twee jongeren, in Nederland zijn er al 8 patiënten met symptomen. De Nederlandse longartsenvereniging (NVALT) wil een totaalverbod op e-sigaretten. Diverse landen hebben dat verbod al ingevoerd.

Na onderzoek besluiten de artsen dat de hoofdschuldige het (illegaal) toevoegen van cannabisoliën aan de e-vloeistof is, specifiek de component ‘vitamine E-acetaat’. Deze werd teruggevonden in het longweefsel van de slachtoffers. Let wel, ‘vitamine E-acetaat’ is géén vitamine, het is een synthetisch derivaat, dus sowieso niet gezond.

Maar ook zonder cannabismengsels is vapen slecht voor de longen, want de vloeistoffen bevatten additieven, die na verhitting schadelijke aldehyden vormen. Deze irriteren en beschadigen het longweefsel, en verhogen het risico op longziekten. De uitgeademde damp is waarschijnlijk ook schadelijk voor omstaanders.
En: onderzoek wijst uit dat jonge gebruikers mettertijd meer gaan vapen en afhankelijker worden van hun e-sigaret!

Hoe de zin in een sigaret verminderen?
Wat kun je doen bij een rokerslong?

Meer lezen:
Vapen nog ongezonder dan roken?
Ook tweedehandsrook is verslavend
E-sigaret even ongezond voor het hart als roken

Bronnen:
Vogel EA et al. Adolescents' E-Cigarette Use: Increases in Frequency, Dependence, and Nicotine Exposure Over 12 Months. J Adolesc Health. 2019 Jun;64(6):770-775.
E-liquid characteristics and components, e-cigarette hardware and settings, and user behavior can all contribute substantially to nicotine exposure from e-cigarettes.
DeVito EE, Krishnan-Sarin S. E-cigarettes: Impact of E-Liquid Components and Device Characteristics on Nicotine Exposure. Curr Neuropharmacol. 2018;16(4):438-459.

 

lijn