Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 oktober 2020
Veel belangenconflicten tussen universiteiten en farma
| 28/10/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Veel belangenconflicten tussen universiteiten en farma Ongeveer 40% van de bestuursraden van farmaceutische bedrijven in de VS heeft minstens één bestuurslid die een hoge positie bekleedt in een universitair medisch centrum. En dat terwijl ze al bijna 300.000 dollar verdienen voor deze positie. Iemand die in een bestuursraad van een bedrijf zetelt, is mee verantwoordelijk voor het financiële succes van dat bedrijf.

Deze resultaten zijn gebaseerd op Amerikaans onderzoek, maar ook in Europese landen zijn de banden tussen bedrijven en universiteiten erg nauw. De kans op misbruik wordt wel heel groot, want de prioriteiten van een beursgenoteerd, commercieel bedrijf zijn helemaal verschillend van de doelstellingen van een universitair onderzoekscentrum. Zo werden al vaak bepaalde medicijnen die te onveilig waren, toch op de markt toegelaten, met vele slachtoffers als gevolg.

Hoe het gebruik van antibiotica vermijden?
Hypertensie preventief benaderd

Meer lezen:
Dossier Covid-19
Bepaalt de farma-industrie de wetenschap?
Medicijnen verzwakken het afweersysteem
80% van de meest terugbetaalde geneesmiddelen vermijdbaar!

Bronnen:
Anderson TS, Dave S. Academic medical center leadership on pharmaceutical company boards of directors. JAMA. 14 04 2;311(13):1353-5
https://www.documentcloud.org/documents/6933411-Open-Letter-the-Statistical-Analysis-and-Data.html

 

lijn