Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 november 2008
Veel meer kinderen in de psychiatrie door ADHD medicatie?
| 14/11/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Veel meer kinderen in de psychiatrie door ADHD medicatie? De kranten van de Concentragroep, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg, pakten op 13 november uit met opzienbarend nieuws over kinderen die aan ADHD lijden. "Het aantal jonge mensen met ernstige aandachtstoornissen, dat in de psychiatrie werd opgenomen, is de jongste vijf jaar verzevenvoudigd. Vergeleken met dezelfde periode in 2007 is dat aantal in de eerste helft van dit jaar nog eens gestegen met bijna 20 procent", schrijven beide kranten.

De cijfers komen, volgens de Concentra Media Groep, uit steekproeven van de Belgische apotheker Fernand Haesbrouck uit Ieper. Hij vergeleek de afgelopen vijf jaar de statistieken van veertien psychiatrische instellingen. De spectaculaire groei is volgens hem te wijten aan de neveneffecten van te hoge doses ADHD-medicatie. De meest gebruikte zware medicatie kan op korte termijn resultaten boeken, maar leidt op lange termijn onvermijdelijk tot psychotisch gedrag. Dit bericht steekt schril af tegen de resultaten van een onlangs verschenen studie waaruit blijkt dat lichaamsbeweging in een groene omgeving kinderen met ADHD beter helpt dan medicatie.

Meer lezen: Hyperactiviteit, parken helpen beter dan medicatie!

Bronnen:
Kollins SH. ADHD, substance use disorders, and psychostimulant treatment: current literature and treatment guidelines. J Atten Disord. 2008 Sep;12(2):115-25.

Taylor AF, Kuo FE. Children With Attention Deficits Concentrate Better After Walk in the Park. J Atten Disord. 2008 Aug 25

 

lijn