Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 augustus 2018
Veel mensen lijden aan droge ogen
| 10/08/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Veel mensen lijden aan droge ogen Met droge ogen worden de klachten bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvlies of van het oogbindvlies. Het is een steeds meer voorkomende aandoening die meestal op middelbare leeftijd begint, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Meestal is het ongemak het gevolg van een onvoldoende aanmaak van traanvloeistof door de traanklier. Soms is de hoeveelheid traanvocht wel toereikend maar is de samenstelling van de traanvloeistof van onvoldoende kwaliteit om het oogoppervlak stabiel te bedekken, of kunnen de tranen het oogoppervlak niet voldoende bereiken door verstoppingen of onregelmatigheden.

Droge ogen kunnen leiden tot allerlei klachten die vaak toenemen in de loop van de dag, zoals vermoeide ogen en een brandend of jeukend gevoel. De behandeling bestaat uit het verlichten van de klachten met behulp van kunsttranen (met bv. hyaluronzuur) of het gebruik van antioxidanten en omega-3 vetzuren.

Droge ogen en contactlenzen
Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen

Lees ook:
Bescherm je ogen
Omega-3 vetzuur beschermt je ogen
Mediterraan dieet beschermt de ogen

Bronnen:
Cejkova J, Ardan T, Jirsova K, Jechova G, Malec J, Simonova Z, Cejka C, Filipec M, Dotrelova D, Brunova B. The role of conjunctival epithelial cell xanthine oxidoreductase/xanthine oxidase in oxidative reactions on the ocular surface of dry eye patients with Sjogren's syndrome. Histol Histopathol. 07 09;22(9):997-1003.

Foulks GN. The correlation between the tear film lipid layer and dry eye disease.
Surv Ophthalmol. 07 07-08;52(4):369-74

Creuzot C, Passemard M, Viau S, Joffre C, Pouliquen P, Elena PP, Bron A, Brignole F.
Improvement of dry eye symptoms with polyunsaturated fatty acids. J Fr Ophtalmol. 06 10;29(8):868-73.

 

lijn