Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 augustus 2011
Veel vetten of veel koolhydraten:
wat moet het nu zijn?
| 02/08/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Veel vetten of veel koolhydraten: <br>wat moet het nu zijn? De voedingswetenschappen hebben grote flaters begaan in het verleden. Lange tijd moesten we vetten mijden om gezond te blijven. Niet alleen was dit een verkeerd advies, het heeft ook averechts gewerkt.
In de jaren vijftig trokken wetenschappers verkeerde conclusies uit bevolkingsstudies. Ze zagen vetten als enige oorzaak van zwaarlijvigheid en hart- en vaatziekten. Recente studies geven een genuanceerder beeld: een dieet rijk aan vetten en arm aan koolhydraten werkt minstens even goed om te vermageren!
Dezelfde studies brengen ook enkele zwakheden aan het licht van dergelijke diëten: weinig koolhydraten staan quasi gelijk aan een vezelarm dieet, en vezels zijn nu wel erg belangrijk voor je gezondheid. Zowel bij een vetrijk als een koolhydraatrijk dieet is de kans op tekorten aan voedingstekorten groot.

Dus wat moet het zijn?
Een voeding arm aan alles wat overbodig is: suiker, boter, room, zout ... Beschouw groenten en fruit als de basis en tel dan pas de calorieën van aardappelen en boterhammen erbij. Vetten hoef je niet speciaal te mijden als je de juiste vetten maar kiest: olijfolie, noten, vis , kokosvet ...

Overgewicht voorkomen
Hoe gezonder eten?

Bronnen:
Johnson RK. Weighing in on added sugars and health. J Am Dietet Assoc. 2010; doi: 10.1016

 

lijn