Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 november 2015
Veenbessen (cranberry) tegen urineweginfecties
| 03/11/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Veenbessen (cranberry) tegen urineweginfecties Veenbessensap of een veenbessenconcentraat onder de vorm van een voedingssupplement is een uitstekend preventief middel tegen cystitis (urineweginfecties). Het middel wordt in de Benelux door steeds meer artsen gebruikt om dergelijke ongemakken, waar vrouwen meestal het slachtoffer van zijn, te voorkomen en op die manier minder antibiotica te moeten voorschrijven.

Het werkingsmechanisme van cranberrysap of supplementen is eenvoudig. Oorspronkelijk werden veenbessen gebruikt om de urine zuurder te maken en zo een ongunstig milieu te creëren voor de ontwikkeling van bacteriën. Intussen hebben verschillende studies aangetoond dat de positieve werking van veenbessen eerder toegeschreven moet worden aan het vermogen om ervoor te zorgen dat bacteriën zich niet kunnen hechten aan de wand van de urinebuis en de blaas.

Blaasproblemen, een typisch vrouwelijk ongemak

Lees ook:
Blaas in de problemen
Ongewild urineverlies? Yoga kan helpen!

Bronnen:
Jepson RG, Craig JC. Cranberries for preventing urinary tract infections.
Cochrane Database Syst Rev. 08 01 23;(1):CD001321.

Salo J, Uhari M, Helminen M et al. Cranberry Juice for the Prevention of Recurrences of Urinary Tract Infections in Children: A Randomized Placebo-Controlled Trial. Clin Infect Dis. 11 11 18. [Epub ahead of print]

 

lijn