Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 maart 2021
Veenbessen voorkomen blaasontstekingen
| 08/03/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Veenbessen voorkomen blaasontstekingen Het regelmatig gebruik van supplementen met cranberryconcentraat kunnen het aantal blaasontstekingen bij ouderen met een hoog risico op een urineweginfectie met meer dan 25% verminderen. Bij meer dan 20% van de proefpersonen ontwikkelden zich helemaal geen urineweginfecties meer. Dat blijkt uit een grote cranberrystudie die is uitgevoerd met 928 personen, met gemiddelde leeftijd van 85 jaar. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society.

Urineweginfecties bij ouderen vormen een frequent probleem. Bijna 50% van alle antibioticakuren in de woonzorgcentra in België zijn voor de behandeling van urineweginfecties. Resistentie van bacteriën die urineweginfecties veroorzaken, komt steeds vaker voor. Volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) uit Nederland sterven in Europa jaarlijks 25.000 mensen aan bacteriële infecties omdat ze niet meer te behandelen zijn.

Blaasontsteking: Hoe het risico verkleinen?
Hoe het gebruik van antibiotica vermijden?

Lees ook:
Cranberries en blaasinfecties: opinie
Wat te doen bij resistente urineweginfecties?a>
Blaasinfecties behandelen zonder antibiotica?>

Bronnen:
Monique A. A. Caljouw, Wilbert B. van den Hout, Hein Putter, Wilco P. Achterberg, Herman J. M. Cools, Jacobijn Gussekloo. Effectiveness of Cranberry Capsules to Prevent Urinary Tract Infections in Vulnerable Older Persons: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Trial in Long-Term Care Facilities. Journal of the American Geriatric Society, 01. 14, Vol.62 Issue 1, p. 103-110.

 

lijn