Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 juli 2009
Verband tussen de binnenatmosfeer en astma
| 10/07/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Verband tussen de binnenatmosfeer en astma In de laatste twintig jaar is het aantal kinderen met astma meer dan verdubbeld. Dit heeft voor gevolg dat 10 tot 12 % van de kinderen nu aan deze ziekte lijden. De cijfers blijven stijgen. In de Verenigde Staten is het aantal jonge leukemieslachtoffers met 30 tot 40% toegenomen. Hetzelfde geldt voor hersentumoren. De dubieuze kwaliteit van de geïnhaleerde lucht in woningen, kantoren en auto’s wordt meer en meer in verband gebracht met deze alarmerende cijfers en de menselijke drama’s die ze verbergen.

Wetenschappers zijn er nu al van overtuigd dat de luchtkwaliteit in gebouwen en auto’s een minstens even grote impact heeft op het ontstaan van ernstige ziektebeelden dan de toenemende milieuproblematiek die in de buitenatmosfeer bestaat. Onderzoekers wijzen er op dat de westerse mens gemiddeld 80% van zijn leven ‘indoor’ leeft. Dat percentage ligt nog hoger bij zwakke bevolkingsgroepen zoals jonge kinderen, oudere mensen en zieken. Gedurende die tijd wordt hij blootgesteld aan verschillende biologische en chemische vervuilers. Er zijn ook meer aanwijzingen dat de synergie tussen de verschillende actoren van luchtvervuiling in gebouwen en auto’s de kwaliteit van de aanwezige zuurstof nog drastisch naar omlaag haalt.

Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken?

Bronnen:
P. Franklin: Household chemicals: good housekeeping or occupational hazard?
Eur Respir J 2008 31: 489-491.
Sun Q, Yue P, Ying Z, Cardounel AJ, Brook RD, Devlin R, Hwang JS, Zweier JL, Chen LC, Rajagopalan S.: Air Pollution Exposure Potentiates Hypertension Through Reactive Oxygen Species-Mediated Activation of Rho/ROCK.
Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2008 Jul 3.

 

lijn