Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 april 2016
Verband tussen lightproducten en obesitas
| 26/04/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Verband tussen lightproducten en obesitas Frisdranken die kunstmatige zoetstoffen gebruiken, de zogenaamde light producten, zouden evenveel zwaarlijvigheid veroorzaken als de klassieke versies met suiker. Dat blijkt uit een onderzoek dat aantoont aan dat mensen die meer dan 21 lightdrankjes per week drinken twee maal meer het risico lopen om zwaarlijvig te worden dan de mannen en vrouwen die dit niet doen. Light drankjes hebben volgens de wetenschappers, ondanks hun zeer laag caloriegehalte, drie risicovolle nadelen.

Ten eerste veroorzaken ze een kleine insuline secretie wat minder goed is om echt gewicht te verliezen. Ten tweede accentueren light drankjes de aantrekkingskracht naar suikers. Ze verstoren het natuurlijke smaakmechanisme. Tot slot versterken lightdrankjes voor en na het eten de drang naar vettige en zoutrijke producten zoals chips, snoep of producten uit een frituur. Alles heeft te maken met het feit dat de calorie-arme frisdranken het verzadigingsgevoel op het einde van een maaltijd uitstellen, waardoor mensen toch meer verkeerde dingen gaan eten.

Hoe gezonder eten?
Goede gewoonten voorkomen zwaarlijvigheid

Meer lezen:
De symptomen van overgewicht
Frisdranken even ongezond voor slanke mensen
Light frisdranken geassocieerd met hartproblemen

Bronnen:
Dhingra et al. Soft drink consumption and risk of developing cardiometabolic risk factors and the metabolic syndrom in middle-aged adults in the community. Circulation 07, 116: 480-488

 

lijn