Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 februari 2019
Verbeter darmflora en metabolisme met champignons
| 12/02/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Verbeter darmflora en metabolisme met champignons Paddenstoelen zijn lekker, gezond, én voedzaam. Ze bevatten vitamines en mineralen, eiwitten, betaglucanen en oplosbare vezels (=prebiotica) die de immuniteit boosten.
Deze van oudsher gekende medicinale eigenschappen werden ondertussen bevestigd door wetenschappelijk onderzoek.

Een nieuw dierenonderzoek met de gewone ‘Parijse’ witte champignon bracht nog enkele andere eigenschappen aan het licht. Twee groepen muizen werden al of niet gevoerd met een dagelijkse portie champignons (equivalent voor de mens: 85 gram).
Interessante wijzigingen:
een verbetering van de darmflora met een betere stofwisseling en hogere productie van antioxidanten en korteketenvetzuren in de darm. Deze laatste stimuleren genen die de glucoseproductie overhevelen van lever naar darm. Dit zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel en een verbeterd verzadigingsgevoel, en vermindert het risico op het ontwikkelen van diabetes.
Besluit: dit is natuurlijk geen onderzoek bij mensen. Maar het suggereert wel dat dagelijks champignons eten een eenvoudige manier kan zijn om de kwaliteit van de darmflora en het metabolisme te verbeteren.

Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit
Hoe gezonder eten?

Meer lezen :
Pre-, pro- of syn-biotica ?
Paddenstoelen een degelijke vleesvervanger
Meer voedingsmiddelen met prebiotica eten

Bronnen:
YuanTian, Cantorna MT et al. Prebiotic effects of white button mushroom (Agaricus bisporus) feeding on succinate and intestinal gluconeogenesis in C57BL/6 mice. J Functional Foods, june 2018; 45: 223.

 

lijn