Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Houdt u uw cholesterol onder controle?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 februari 2007
Verbruik antibiotica zorgt voor meer zieke mensen
| 14/02/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Verbruik antibiotica zorgt voor meer zieke mensen Het verbruik van antibiotica is de laatste jaren in België niet gedaald. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen.
De Belgische overheid voert al sinds 2000 campagne tegen de overconsumptie van antibiotica. Sindsdien schrijven de artsen jaar na jaar ongeveer acht procent minder verpakkingen voor, maar ze grijpen wel steeds meer naar nieuwe antibiotica met hogere dosissen. Daardoor gebruiken we nog altijd evenveel antibiotica als vijf jaar geleden.

Antibiotica mee verantwoordelijk voor ziekenhuisbacterie
,,In één verpakking van die nieuwe, veel gebruikte antibiotica zit bijna twee keer zoveel actief bestanddeel als in de oudere'', zeggen de onderzoekers van de Universiteit Antwerpen.
Het probleem van het hoge antibioticaverbruik ligt voor een stuk ook bij de huisartsen. Wanneer een arts na het onderzoek niet honderd procent zeker is of een infectie antibiotica vereist, schrijft hij tot twintig keer vaker antibiotica voor als hij denkt dat een patiënt dat wil.
Voor een stuk is dat omdat de artsen denken dat, als ze ten onrechte geen antibiotica zouden geven, ze het risico lopen dat hun patiënt heel ziek wordt en in het ziekenhuis zal belanden.

 

lijn