Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 september 2013
Verhoogd risico op hartklachten door bloedarmoede
| 27/09/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Verhoogd risico op hartklachten door bloedarmoede Bloedarmoede is een ziektebeeld waarbij het bloed onvoldoende zuurstof bevat door een gebrek aan rode bloedlichaampjes. Deze toestand is vooral gevaarlijk voor mannen en vrouwen die aan hartinsufficiëntie lijden.
Hartinsufficiëntie is een ziekte waarbij de hartpomp niet meer in staat is voldoende krachtig te functioneren. Daardoor krijgen delen van het lichaam onvoldoende bloedtoevoer.
Uit een studie blijkt dat bloedarmoede bedreigend is voor personen die met deze vorm van hartziekte worden geconfronteerd. De kans op plots overlijden is dubbel zo groot bij mensen die een tekort aan rode bloedlichaampjes hebben, dan bij personen met hetzelfde hartprobleem, maar dan zonder bloedarmoede.

Anemie (synoniem voor bloedarmoede) wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door ijzertekort. Amerikaanse wetenschappers, die verbonden zijn aan het universitair ziekenhuis van Massachusetts, legden het verband tussen anemie en plotseling overlijden door hartinsufficiëntie door 34 klinische studies opnieuw te analyseren waar in totaal 153.180 vrijwilligers hadden aan deelgenomen die aan hartinsufficiëntie leden. Het viel op dat 46.8 procent van de anemielijders binnen die groep plotseling was gestorven. Het wegwerken van de bloedarmoede volstond om het risico op een fataal hartfalen drastisch te verlagen.

Hoe bloedarmoede voorkomen?
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
IJzertekort voorkomen!
Tarwegrassap geeft meer zuurstof aan het bloed
Omega-3 supplementen versus statines bij hartinsufficiëntie

Bronnen:
Groenveld HF, januzzi JL, Damman K, van Wijngaarden J, Hillege HL, van Veldhuisen DJ, van der Meer P Anemia and mortality in heart failure patients a systematic review and meta-analysis J Am Coll Cardiol.
08-09-2;52(10):818-27.

 

lijn