Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 januari 2019
Verkeerslawaai verhoogt de bloeddruk
| 15/01/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Verkeerslawaai verhoogt de bloeddruk Volgens een studie van het Imperial College in Londen, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in de European Heart Journal, veroorzaakt het wegverkeer een duidelijke stijging van de bloeddruk bij iedereen. De bloeddrukstijging is reeds vast te stellen bij een lage geluidsdrempel van amper 35 decibel. Gewone personenwagens zorgen al voor dergelijke geluidsterkte. De resultaten van deze studie tonen nogmaals aan dat het dringend wordt om maatregelen te nemen indien men wil vermijden dat hypertensie een epidemie wordt.

Wetenschappers waren verrast toen ze bij metingen in een slaaplaboratorium vaststelden dat mensen, die ook in een diepe slaap bleven, ook hogere bloeddrukwaarden lieten optekenen, respectievelijk 7.4 mmHg (diastolische druk) en 6.2 mmHg (systolische druk). Tot slot nog dit belangrijk gegeven. De stijging van de bloeddruk is evenredig met de toename van het geluid. Voor iedere extra 5 decibel neemt de bloeddruk gemiddeld met 0.66 mmHg toe.

Hypertensie preventief benaderd
Hartritmestoornissen: preventie

Meer lezen:
De gevolgen van te weinig slaap
Lawaai veroorzaakt gezondheidsproblemen
Planning en beweging essentieel bij gebrek aan concentratie

Bronnen:
Leon Bluhm G, Berglind N, Nordling E, Rosenlund M. Road traffic noise and hypertension Occup Environ Med. 07 02;64(2):122-6

 

lijn