Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 februari 2020
Vermijd cortisonespuit in gewrichten
| 21/02/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Vermijd cortisonespuit in gewrichten Ontstekingen in knie of heup komen vaak voor, zijn pijnlijk en belemmeren ernstig de mobiliteit. Bij (osteo)artritis in knie of heup zullen artsen vaak proberen om de last te lenigen door injecties met cortisonen in het aangedane gewricht. Cortisonen zijn ontstekingsremmende medicijnen, dus niet onlogisch bij artritis (=ontsteking). Bij artrose zeker zinloos, want dit is ‘sleet’, en geen ontsteking.

Onderzoekers aan de universiteit van Boston evalueerden de resultaten bij 459 patiënten die een cortisoneninspuiting kregen in heup- of kniegewricht. Ze deden dit op basis van scans en de ervaringen van de patiënten zelf. Hieruit bleek dat na een heupinjectie 10%, en na een knie-injectie 4% van de patiënten nadien meer gewrichtsklachten had.
Werden vastgesteld: een snellere achteruitgang van de osteoartritis, gewrichtsafbraak, botafbraak en botverlies, en insufficiëntiefracturen. Deze studie doet vragen rijzen over de veiligheid van cortisone-injecties.

Bovendien zijn er veilige natuurlijke middelen voor artritis: curcumine, duivelsklauw (ontstekingsremmend), glucosamine, MSM, e.d. (gewrichtsherstellend en pijnstillend).

Hoe artritisklachten verminderen of voorkomen?
Artritis aan de knie voorkomen. Zorg voor sterke dijspieren

Meer lezen;
Voeding tegen reuma
Modder tegen gewrichtspijn
Drie supplementen voor goede gewrichten

Bronnen:
Kompel AJ et al. Intra-articular Corticosteroid Injections in the Hip and Knee: Perhaps Not as Safe as We Thought? Radiology. 2019; 15 October https://doi.org/10.1148/radiol.2019190341

 

lijn